BAŞKANIN MESAJI

Anasayfa > Kurumsal > BAŞKANIN MESAJI

Merhabalar kıymetli dostlarım
Uzun bir aradan sonra size hitap etmenin mutluluğu içinde satırlarıma başlıyorum.
Bildiğiniz gibi pandemi döneminde yazdığım bir yazıda, pandemi bittiğinde hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirtmiştim. Ama bu değişikliğin bu denli keskin, derin ve uçuk bir noktaya geleceğini, ekonomik, sosyal, reel ve siyasal taşların bu denli yerinden oynayacağını açıkçası hiç kimse ummuyordu. Tam rahatlayacağız derken Ukrayna-Rusya savaşı, ardından şok edici ve yıkıcı bir deprem ve sonrasında Filistin-Israil savaşı… Tüm bu inisiyatifimizde olmayan olaylar, ülkemizin ileriye dönük bütün stratejilerini temelinden sarsmıştır. Burim gelişmelere piyasalardaki fırsatçı ve hazırcıları da eklediğimizde, ekonomik olarak zor ve sıkıntılı bir sürecin bizi beklemesi kaçınılmaz olmuştur.
Savaşların dış piyasadaki olumsuz etkileri ve depremlerin iç piyasadaki olumsuz etkileri birleşinced ortaya çıkan yüksek enflasyon bütün dengeleri bozarak ekonomide uzun sürecek yaralar açmıştır. Herkesin malumu bu olumsuzlukları uzun uzadıya mün Sıralamaya gerek yoktur. Ama şu bir gerçektir ki e risb devletin deprem ve maaş artışları dâhil her kesime yaptığı destekler, reel sektörü doğrudan ilgilendirdiği için ek vergilere maruz kalmamız da bu nedenledir.
Doğaldır ki bundan bütün sanayi sektörlerinin yanında plastik sektörü de üzerine düşen payı almaktadır. Hammadde, enerji, tedarik, rekabet, nakliye gibi sektörümüzü direkt ilgilendiren bu sorunları firmalarımız kendi iç dinamiklerini harekete geçirerek giderme gayretine girmiştir. Plastik sektörü olarak güçlü ve zayıf yönlerimizi gözden geçirerek, yeniden kendimizi çek etme zorunluluğumuz ortaya çıkmaktadır. Çünkü içinde bulunduğumuz piyasa ve ekonomik sürece uyum sağlamak mecburiyetindeyiz. Hepimizin malumu 2023 sektörümüz için durağan geçmiş ve ihracat verilerimiz aşağı yönde bir gidişat göstermiştir. Dışa bağımlı hammadde temininden pazarlama sürecine kadar maruz kaldığımız birçok güçlüğe rağmen sektörümüz, güncelliğini ve dinamizmini kaybetmeden işletmelerimizin de
maharetiyle yoluna devam ediyor. Her şeye rağmen çarkları zorlu ortam ve şartlarda döndürmeyi başarıyor.
Geleceğin dijital, elektronik ve uzay mesleklerinde de her zaman plastik sektörü vazgeçilmez olacaktır. Bu vazgeçilmezlik gerçeğinden yola çıkarak; firmalarımızın bu ortama uyum sağlamak için hızlı değişim ve dönüşüm sürecini gözden geçirmesi elzem olmuştur. Sektörümüzü temsil eden sivil toplum kuruluşlarının da bu gerçekten yola çıkarak, sektörün geleceği için yeni stratejiler ve yeni bir yol haritası yapmak durumunda olduğuna inanıyorum. Sektörümüzün bir üst lige doğru ilerleme ihtiyacı vardır. Bu hamle, toplumda sektörümüze karşı oluşan çevre kirliliği, sağlık, ekolojik denge gibi olumsuz algılarını da boşa çıkaracaktır.
Kayseri’de dillendirdiğimiz geri dönüşüm ihtisas OSB girişiminin tüm iller için uygulanabilir hale gelmesi için gayret sarf etmeliyiz. Çünkü mesken mahalle içinde belediyelerin, OSB’ler içinde yönetimin zorluk çıkarttığı ve lisansın sıkıntılı olduğu, yaptırımlarının ağırlaştırıldığı geri dönüşüm tesislerinin sıfır atığın temelini oluşturduğu herkes tarafından kabul edilmesi şarttır. Yasaklamalar değil çözüm odaklı yaklaşımlar her zaman sonuç vermiştir.
Sektörümüz; ekonomideki zorluklar nedeniyle dalgalı bir performans gösterse de her zaman önemini ve vazgeçilmezliğini, firmalarımızın Ar-Ge, tasarım ve inovasyon yaklaşımlarının yanı sıra işletme maharetleri ile kendini ispat ederek yoluna devam edecektir. Sektör olarak makroekonomik göstergeleri değerlendirmek ve krizleri fırsata çevirmek zorundayız.
iso 500 ve İSO İkinci 500’e giren firmalarımız, sektörümüzün önemini ve değerini çok iyi biçimde göstermektedirler. Bu nedenle sıralamaya giren firmalarımızı kutluyor başarılarının daim olmasını ve gelecekte böyle firmalarımızın sayısının daha da çoğalmasını tüm samimiyetimle diliyorum.
Sevgi Saygı ve muhabbetlerimle..
Yusuf Özkan
BAŞKAN